Az alábbi termék sikeresen a kosárba került!

2016. május 6.

100 évig élni

gezstenyeEz az egyik leghosszabb életű fa a Földön a szelíd gesztenye, viszonylag idősen, kb. 20 évesen terem először, és akár  500-1000 évig is elél.

Jó lenne ebből a rengeteg évből egy párat a mi életünkbe is átcsempészni. De hogyan? Korzika például híres a szárított gesztenye pörkölésével, majd megőrlésével készült gesztenyelisztjéről, amivel levest készítenek. De a Pietra sör alapanyaga ként is szolgál. Talán véletlen hogy a korzikaiak élettartama kiugróan magas Európában? A 100 éves kor náluk egyáltalán nem ritka, sőt minden 10. ember eléri azt. Bár ennek a két dolognak az összefüggését nem bizonyították még be, de az mindenesetre tény hogy a gesztenye rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Pontosan mit tartalmaz?

100 g gesztenyében 200 mg B1-vitamin, 250 mg B2-vitamin, 0,32 mg B6-vitamin, 30 mg C-vitamin, 7,5 mg E-vitamin, 553 mg kálium, 48 mg magnézium, 1,2 mg vas, 0,2 mg réz, 90 mg foszfor található.

Csoda hát hogy ennyi jótékony hatása van?

A szelídgesztenye ősidők óta Közép- és Dél-Európában él, már a történelem előtti időkben is fontos táplálékunkat képezte. Hazánkban valószínűleg Beatrix királyné terjesztette el az olasz gesztenyés recepteket, Mátyás királynak hamar kedvence lett a gesztenyés kappan (avagy kakas). A feljegyzések szerint 1642-ben Nagybánya várostanácsa már szelídgesztenyét ajándékozott a fejedelmeknek és főuraknak. Nem véletlen, hogy a gesztenyepüré tejszínhabbal szinte csak Európában, azon belül is a Monarchia országaiban ismert és kedvelt édesség.

A népi gyógyászatban hasmenés, hurutos és légzőszervi megbetegedések ellen, valamint görcsoldásra használták. De nemcsak termését, hanem a belőle készült mézet, a fa kérgét, levelét egyaránt.

De mire jó még?

-csökkenti a gyulladást és a vizenyőt,
-véd a vizenyő kialakulása ellen,
-erősíti és javítja az érfalak rugalmasságát és tonizálja a visszereket
-görcsoldó,
-antioxidáns,
-köptető és mikroba elleni hatású.

Fogyasszunk hát sok gesztenyét és nem is lesz olyan elérhetetlen az a 100 év.

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy tájékozódhasson új termékeinkről, akcióinkról!
[newsletter_signup_form id=0]