A dió okosít
A Göteborgi Egyetemen néhány éve, 2009-ben vizsgálták az omega-3 szellemi teljesítményre gyakorolt hatását, négyezer tinédzserkorú gyermek részvételével. Heti egyszer minimum fogyasztottak a gyerekek halat, azaz az egyik legkiválóbb omega-3-forrást, és három éven belül látványosan jobbak voltak eredményeik az intelligenciateszteken, mint azoknak, akik nem fogyasztottak rendszeresen omega-3-ban bőséges ételt.
A dió, akárcsak a hal, okosít, mivel omega-3-tartalma úgyszintén igen magas, ezért érdemes gyakran adni a gyereknek. A szellemi fejlődésére, mint az a svéd vizsgálatból is kiderült, jótékony hatással van, az omega-3 ugyanis az agysejtek és az idegsejtek működését segíti. A dió folsavban is gazdag, ami a fejlődő idegrendszer számára nélkülözhetetlen tápanyag, részben ezért is szokták hangsúlyozni a várandósság alatt való fogyasztásának a fontosságát, másfelől, mert segít kiküszöbölni számos fejlődési rendellenességet.
Mire jó még a dió?
A dió gyümölcse, azaz a magja, is számos értékes anyagot tartalmaz: telítetlen zsírsavakat, fehérjét, ásványi anyagokat (Mg, K, Ca), és vitaminokat (E-, B-vitamin). Gyógyhatását tekintve többek között gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, összehúzó hatású.
A diót már az ókori görögök is ismerték: kutyaharapás gyógyítására és féregűzőként használták. A rómaiak is tisztelték, innen ered nevének (Juglans) jelentése „Jupiter makkja”. A közékorban elsősorban magját fogyasztották, emellett reuma és idegpanaszok ellen teát is készítettek belőle. Hazánk népi gyógyászatában gyakran alkalmazták a diót, belsőleg vértisztítóként, bél- és gyomorhurut ellen, külsőleg sebkezelésre.
Valamint:
- E-vitamin-forrás
- Ásványi anyagokban gazdag
- Normalizálja a koleszterinszintet
- Tea formájában fogyasztva gyomor- és bélhurut, hasmenés kezelésére használják