Az alábbi termék sikeresen a kosárba került!

2016. április 29.

Az első gyümölcs a világon

banánA banán nemcsak Amerika első számú gyümölcse, hanem a Nemzetközi Banán Egyesület szerint a legelső megjelent gyümölcs a világon, hiszen állítólag már az első történelmi feljegyzések óta termesztik. A banán a Délkelet Ázsiában található Malajzia dzsungeleiből származik.

Banánból liszt

A zöld banánból készült liszttel tetszőlegesen helyettesíthetünk bármilyen lisztet, egyáltalán nincsen banán íze és egy olyan rezisztens keményítőt tartalmaz, amely szervezetünkben rostként viselkedik. Emiatt vércukorszintünket is a megfelelő értéken tartja és tovább érezhetjük magunkat tőle teltebbnek, jóllakottabbnak. És van még egy jó hír! Mivel a rezisztens keményítőt a test nem tudja teljesen elnyelni, ezért az ezzel készült ételekből kevesebb kalóriát nyerhetünk ki.

A banánhoz hasonlóan a banánlisztnek magas kálium- és magnézium tartalma van, amely szívünk aktivitásának, illetve az idegeinknek és az izomaktivitásunknak tesz jót. Ugyan drágább a hagyományos liszteknél, de lassabban is fogy. A búzalisztes receptekkel összehasonlítva a banánlisztből csak háromnegyede kell az előírt mennyiségnek. Mindemellett a gluténérzékenyek is használhatják és minden receptben kicserélhetik a búzalisztet a banánlisztre.

A banánliszt keményítőtípusa és -tartalma is hasznos. A hagyományos kenyérben, tésztafélékben és burgonyában található keményítő hamar feldolgozódik a vékonybélben és így glükózként kerül a vérbe. A rezisztens keményítő viszont nem mind a vékonybélben emésztődik meg, így a cukor sokkal lassabban kerül a vérbe, emiatt az inzulinszint sem emelkedik túlzottan. Emiatt vércukorszintünk sem esik le étkezés után olyan gyorsan és emiatt kevésbé leszünk éhesek. Ennek következtében nemcsak az inzulinválaszunk lassul le, hanem fogyókúránkban is segíthet.

A banán jótékony hatása szervezetünkre

  • A banán kiváló káliumforrás. A kálium egy olyan ásványi anyag, amely segíti a szívműködést és szabályozza a vérnyomást.
  • A banán gazdag frukto-oligoszacharid (FOS) forrás. A FOS egy olyan prebiotikum, mely elősegíti a jótékony probiotikumok (hasznos baktériumok) szaporodását a vastagbélben.
  • A banán megóv a gyomorfekélytől. Nem csupán olyan anyag található benne, amely működésbe hozza a gyomorban levő sejteket, hogy vastagabb nyálkahártyát képezzenek, hanem olyan proteáz-gátlókat is tartalmaz, amelyek segítenek eltávolítani a fekélyt okozó baktériumokat.
  • Az International Journal of Cancer című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása – főleg a banáné (emellett említették még a káposztát és a gyökérzöldségeket is) –  csökkenti a veserák kialakulásának esélyét!
  • A zöld banán rövid szénláncú zsírsavakat tartalmaz, amelyek elősegítik az emésztőrendszert bélelő sejtek működését, és ez által a szervezet könnyebben szívja fel a tápanyagot.

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy tájékozódhasson új termékeinkről, akcióinkról!
[newsletter_signup_form id=0]