Az alábbi termék sikeresen a kosárba került!

2015. december 5.

C-Vitamin mint vérnyomáscsökkentő?

Egy kutatócsoport 1999-ben világgá kürtölte, hogy a napi 500 milligramm C vitaminnal a szisztolés és diasztolés vérnyomást átlagban 10 Hgmm-rel tudta lecsökkenteni. Ettől többeknek felment a vérnyomásuk és dühödt hozzászólások jelentek meg a Lancetben. Egy kutató csoport azt írta, hogy ők is kipróbálták a módszert, de semmi hatást nem tapasztaltak. Mások is kétkedésüknek adtak hangot, vagy gyenge hatásról számoltak be. Sajnos nekik lett igazuk. Az 1999-es vizsgálatot túl kevés emberrel végezték.

Egy 2006-os, tizennégy vizsgálatot összefoglaló elemzés szerint a C-vitaminnal a szisztolés vérnyomást 4 Hgmm-rel, a diasztolést 2-vel lehet csökkenteni. Hasonló pesszimista következtetésre jutott a legutóbbi, 2012-es összevont elemzés is, amelyben már huszonkilenc vizsgálatot elemeztek. C-vitamin hatására átlagosan 5 és 1,7 Hgmm-rel csökkent szisztolés és diasztolés vérnyomás. Persze legyünk hálásak minden kis javulásért, de azért a magas vérnyomás kérdését nem a C-vitamin fogja megoldani.

A természeti népeknél alacsony a vérnyomás, és nem azért mert megadózisban szedik a C-vitamint, hanem mert nem elhízottak, és az étrendjük alacsony gyulladásszinttel jár.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/Szendi Gábor
Vitaminforradalom c. könyv részlet./

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy tájékozódhasson új termékeinkről, akcióinkról!
[newsletter_signup_form id=0]