Mi az a xilit?
Hála Istennek nem egy újabb sci-fi szereplőről van szó, bár tény hogy a xilit a jó oldalon harcol a zsírpárnák elleni küzdelemben.
Xilit, nyírfacukor – hívhatjuk akár kétféleképpen is ezt az egészséges és természetes édesítőszert, melyet eredetileg nyírfakéregből vontak ki. A cukor egészséges alternatívája, semmilyen káros anyagot nem tartalmaz, ráadásul fogbarát. Nem génkezelt kukoricából készül. Nem tartalmaz semmilyen állati eredetű anyagot, tartósítószert, allergén anyagot, illetve fenil-anilin forrást. A ma forgalomba kerülő xilitet kukoricacsutkából (génmanipulációtól mentes) nyerik ki, mivel ez sokkal gazdaságosabb. A xilit előfordulása tehát: kukoricacsutkában, a nyírfakéregben, zöldségekben, gyümölcsökben.
Miért érdemes cukorról xilit-re váltani?
A cukorról köztudott, hogy méreg a szervezet számára, lebontása során alkohol keletkezik a szervezetünkben, és ez károsítja a májunkat, továbbá kitűnő táptalajt nyújt a gombáknak, és káros mikroorganizmusoknak.
A xilit ezzel szemben:
- alacsonyabb energiatartalmú (240 kcal/100 gramm) – kb. 40 %-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a cukor
- alacsony glikémiás indexű (alacsony GI = 7)
- tiszta édes ízű (nincs semmilyen mellékíze)
- fogbarát (fogkrémekben, rágókban is megtalálható fogszuvasodást megelőző tulajdonsága miatt) – Más természetben előforduló édesítőszerekkel szemben a szájbaktériumok nem képesek lebontani, ezért savak sem termelődnek xilit fogyasztása közben. A száj ph értéke így stabil marad.
Energiatartalma 240 kcal. A xilit lassan szívódik fel és alakul át, ezért erősíti a jóllakottság érzését. Glikémiás indexe 7.
Összehasonlításként néhány cukor glikémiás indexe:
Glükóz: 100
Fruktóz: 19
Xilit: 7
Néhány édesítő energiatartalma (100 gr):
Fruktóz: 1700 KJ (405 kcal)
Nádcukor: 1657 KJ (390 kcal)
Xilit: 1035 KJ (240 kcal)